חלוקת רכוש | פרוק שיתוף ומדור ספציפי

פרוק שיתוף ומדור ספציפי

מאת עו"ד יעל גיל

מוריה ועמית נישאו בשנת 2000 ולא היה גבול לאשרם. עמית היה איש הייטק והשתכר סך של 15,000₪ לחודש ומוריה היתה גננת והשתכרה סך של 6000 ₪ לחודש. עמית ומוריה קיבלו סיוע מהוריהם ולקחו משכנתא וכך הם הצליחו לרכוש דירת 3 חדרים נאה בכפר סבא. במהלך השנים, נולדו להם שני ילדים, הבת הבכורה מיכל והבן איתי. לאחר הולדת איתי, רכשו בני הזוג דירת 5 חדרים מרווחת בהרצליה, אשר התאימה להם יותר.

אך, החיים שחקו את האהבה, אשר לא שרדה את המריבות היומיומיות בנושאים כמו חינוך הילדים, האינטריגות מצד ההורים והעדר האינטימיות. נודע למוריה שעמית בגד בה והיא אפילו לא חשה קנאה, סתם ריקנות ורצון לסיים את הקשר, שהתחיל באהבה גדולה והסתיים בקול ענות חלושה.

עמית מיהר להגיש תביעה לפרוק השיתוף בדירה לבית המשפט לענייני משפחה. הוא טען כי לפי סעיף 37 (א) לחוק המקרקעין, הוא רשאי לבקש פרוק שיתוף מידי בדירת הצדדים. מוריה הגישה כתב הגנה וטענה שלפי סעיף 6א לחוק יחסי ממון, אין לפרק כל כך מהר את השיתוף בדירה, שאחרת לה ולילדים הקטנים לא יהיה היכן להתגורר. גם סעיף 40א לחוק המקרקעין, דואג למקום מגוריהם של האישה והילדים. אבל הצעד החשוב ביותר שעשתה מוריה מבחינתה, היה לפנות לבית הדין הרבני, בתביעה לשלום בית ואף בתביעה למזונות אישה ולמדור. במסגרת התביעה למזונות אישה ולמדור, ביקשה מוריה מדור ספציפי בדירה בהרצליה. מוריה ביצעה כאן צעד טקטי באמצעות עורכת דינה, שהרי היא בהחלט חפצה להיפרד מעמית. אבל, כדי להשיג הישגים טובים יותר במסגרת המו"מ לקראת הסכם גירושין מלא, הכולל מזונות, משמורת ורכוש, היא החליטה לשחק את המשחק ולהקשות על עמית. מה גם שמשכורתה, לא הספיקה לפרנסתה, לפרנסת הילדים וגם לרכישת דירה אחרת עם משכנתא. היא הצליחה והמצב בו היא נשארה בדירה ועמית שכר דירה אחרת, היה לה נוח עד מאוד. לאחר שלוש שנים של מאבק, עמית התעייף. הוא עזב את הבית והתגורר בדירה שכורה, כאשר מוריה התגוררה בדירה המטופחת שלהם עם הילדים ולא ניתן היה לפרק את השיתוף בפועל בדירה, מחמת הצו למדור ספציפי שנתן בית הדין הרבני.

עמית נכנע. הוא הסכים לוותר על דרישתו למשמורת משותפת והוא הסכים לדמי מזונות גבוהים, העיקר שמוריה תסכים לפרק את השיתוף בדירה והוא יקבל את חלקו.

ההתנהלות בתיקי המשפחה, מלווה לעיתים מזומנות באסטרטגיות ובטקטיקות שונות, כדי להביא את בן/ בת הזוג להסכם. כפי שניתן לראות, גם עניין ברור כמו פרוק שיתוף מידי, הקבוע במפורש בחוק המקרקעין, ניתן לטרפד לפחות לזמן מה, באמצעות הסעד של מדור ספציפי, שניתן בבית הדין הרבני. גם לסעד זה יש גבול ובחלוף זמן מה, בית הדין יכול לקבוע כי הוא מסיר את הצו למדור ספציפי, מה שמאפשר את פרוק השיתוף בדירה. קיימים מצבים בהם יש לצדדים רכוש רב נוסף ואם יפורק השיתוף רק בדירה באופן מידי, בלי לחלק את שאר הרכוש ביחד עם הדירה, עלול להיגרם עוול לאחד מבני הזוג.

 

כל הזכויות שמורות לעו"ד יעל גיל.